Blogiartikkelit

Tampere Wine Fest 2018

Tampere Wine Fest järjestetään aivan ydinkeskustassa osoitteessa Olympia kortteli, Satakunnankatu 10. Aukioloajat perjantaina 27.4. kello 1630-2100 ja lauantaina 28.4. kello 1400-2100.

Ainutlaatuinen tilaisuus osallistua yhteen Suomen suurimmista viinitapahtumista tänä vuonna. Maisteltavana on lähes 100 viinitilan tuotteet. Paikalla on viinien maahantuojia sekä lähes 50 viinitilan edustajaa, viinintekijää ja alan ammattilaista.

Erinomainen tilaisuus tavata harrastajia ja ammattilaisia samassa paikassa.

Tampere Wine Fest tapahtumassa on myös lukuisia erikseen varattavia, maksullisia viinitasting tilaisuuksia. Muutamat näistä on jo loppuunmyyty, mutta tilaa löytyy hyvin vielä kun toimii nopeasti.

Kaikki tämä löytyy www.tamperewinefest.com sivuilta !

Mainittavia teemoja

Lue lisää: Tampere Wine Fest 2018

Viinimaailman kuulumisia 9.2017

Lontoon toinen kaupunki-viinitila avattu

London Cru, kaupungin ensimmäinen viinituottaja on saanut kilpailijan. London School of Economicsista valmistunut Warwick Smith sekä uusi seelantilainen viinintekijä Josh Hammond perustivat Renegade viinikellarin Bethnal Green Roadille. He ovat seuranneet vastaavien kaupunkiviinintuottajien menestystä Denverissä, Sydneyssä, Hong Kongissa ja Pariissa ja ovat valinneet projektin alkuun Bacchus lajikkeen Hertfordshirtestä ja Sauvignon Blancin Bordeauxista.

Heidän viinituotanto on hyvinkin perinteistä, sillä rypäleet murskataan jaloilla polkien, ja viinin käyminen nahkoineen. Kypsytys ranskalaisissa tammitynnyreissä.

Sauvignon Blanc lajike tuotetaan Bordeauxista ja suurin osa käy terästankeissa, ainoastaan pieni osa tammitynnyrissä.

Tällä hetkellä vuotuinen tuotanto on 7 500 pulloa, mutta aikomus on nostaa määrä 20 000 pulloon. Jatkossa myös Chardonnay ja Pinot Noir sekä englantilainen kuohuviini on tavoitteena. Pullojen hinnat 16-18 puntaa lontoolaisessa kaupassa.

Tuottajan oman kellarin baari on avoinna viikonloppuisin kiinnostuneille.

Lontoossa on parhaillaan kaksi muutakin viinintuottajaa aloittamassa tuotannon. Seurataan tilannetta.

* * * * *

Salvatore Ferragamo

samannimisen muotilegendan pojanpoika omistaa Il Borro -viinitilan Italiassa ja hän on ryhtynyt tuottamaan amfora-viiniä Sangiovese ja Chardonnay lajikkeista. Ensimmäinen kokeilu on Sangiovese lajikkeesta tuotettu viini, joka on kuorineen vuoden ajan saviastiassa. Tämä metodi on aivan sama kuten viiniä on tehty Georgiassa jo vuosisatoja.

Tammitynnyristä poiketen savi amfora ei lisää viiniin tupakan tai mausteiden vivahteita.

Parin vuoden ajan Ferragamo on tuottanut punaviiniä nimellä ”Petruna” 3000 pulloa vuodessa. Kokeilun laajentuessa seuraavana on Chardonnay viini samalla metodilla.

Ferragamon perhe osti Il Borro viinitilan vuonna 1993. Tila sijaitsee noin kolmen vartin ajomatkan päässä Firenzen kaupungista ja tällä hetkellä viljeltyä alaa on noin 45 hehtaaria.

Salvatore ei ole ainoa Ferragamo jolla on viinibisneksiä, sillä hänen setänsä Massimo on tuottanut Brunelloa vuodesta 2003 omistamallaan Castiglion del Bosco tilalla.

* * * * *

Frescobaldi

Lue lisää: Viinimaailman kuulumisia 9.2017

Viinimaailman kuulumisia 8.2017

Kiinan johtavan viinintuotantoalueen NINGXIAn laatuluokituksessa on tehty elokuun lopussa muutoksia.

Nykyään Helan Mountan itäisen alueen laatuluokitukseen on päässyt 36 viinitilaa.

Aikaisemmin 4. luokassa olleet Helan Qingxu, Château Bacchus sekä Château Yuanshi on nostettu 3. luokkaan.  Ja neljä tuottajaa on noussut 4. luokkaan.

Kiinan laatuluokitus perustuu pitkälti Bordeauxin 1855 Classification säädöksiin, eli määritellään, tuotanto, laatu sekä jakelu.

Viidenteen luokitukseen eli alimpaan nousi 15 viinitilaa, mukana Pernod Ricardin Ningxian tila, Château Miqin, Domaine Pushang, Château Minglu, Jinyuan Winery, Daylong Winery, Château New Bull, Château Jin Sha Wan, Château Hong Fen Jia Rong, Hollyfun Winery, Château Lansai, Château Saint Louis Ding, High Sun Estate, Château Mihope ja Château Huida.

Säädösten mukaan tilan pitää omistaa viljelykset joiden pitää olla vähintään viisi vuotiaita. Lisäksi satoa saa olla 500-800 kg per mu ( 1 mu = 667 m2) laadun tasokasta ja lajikkeiden alkuperä pitää olla tiedossa.

Kiinassa viinitilojen kunto ja viinien laatu tarkistetaan kahden vuoden välein. Ensimmäisen luokan viinitila tarkistetaan 10 vuoden välein. Ningxiassa ei toistaiseksi ole lainkaan 1. tai 2. luokituksen viinitiloja. Alueen laatuluokitus alkoi vuonna 2013.

* * * * *

Israelilainen Hayotzer Winery, jonka omistaa Israelin 5. suurin viinintuottaja Arza, on rakentamassa yhteistyöyrityksen puitteissa 8 miljoonan USD viinitilalaajennusta Kiinaan.

Yhdessä Peng Dun Group´n kanssa he aikovat laajentaa viinintuotantoa Jingmenin kaupungin lähellä keski-Kiinassa. Tarkoitus on nostaa vuosituotanto 300 000 pullosta reiluun miljoonaan pulloon jo ensimmäisenä vuonna.

Kiina on ohittanut Ranskan ja Englannin viinin kulutuksessa ja on vain ajan kysymys milloin maa on suurempi viininkuluttaja kuin USA.

Israelissa Arza tuottaa nykyään reilut 5 miljoonaan pulloa viiniä vuodessa.

* * * * *

Kosmetiikkaa viinirypäleistä

Charles ja Ruth Simpson, Languedocin Domaine de Sainte Rose tilan omistajat sekä luxus kylpytuotesarjan tuottaja Noble Isle ovat kehittämässä tuotesarjaa Golden Harvest.

Ensimmäisessä vaiheessa tuotesarjaan tulee käsienpesuneste ja käsivoide, jotka on tehty Simpsonien Canterburyn tilalla kasvaneista Chardonnay, Pinot Noir ja Pinot Meunier rypäleistä.

Tuotteissa on Granny Smith omenan, tuoteen rypäleen ja tuoksuvan vesimelonin ominaisuuksia.

Aavistus hienostunutta ruusua sekä jasmiinin tuoksua. Katajaa, orvokkia ja myskiä havaittavissa myös.

Vuonna 2014 Simpsonien hankkima 30 hehtaarin tila tuottaa toki myös juomia, ensimmäinen kuohuviini tulossa myyntiin ensi vuoden aikana.

* * * * *

27 kolpakkoa läikyttämättä !

Saksalainen baarimikko Oliver Strumpfel on rikkonut jälleen kerran oman ennätyksensä.

Vuonna 2014 hän kantoi 22 olutkolpakkoa milanolaisessa baarissa 40 metriä, läikyttämättä pisaraakaan. Ja vuonna 2016 hän paransi ennätystään 25 kolpakkoon.

Viime viikolla hän paransi jälleen omaa ennätystään Abensbergissä, Saksassa. Tällä kertaa tuloksena 27 kolpakkoa ! Tämä on noin 50 kg. Ilman pisaraakaan yli kolpakon.

Naisten sarjassa ennätyksen haltija on saksalainen Anita Schwarz joka onnistui kantamaan 19 kolpakkoa olutta. Tämä tapahtui jo vuonna 2008 Mesenichissä. Vanha ennätys odottaa sen parantajaa – eli nyt Plevnan tytöt treenaamaan.

* * * * *

Château PHÉLAN SÉGUR on myyty

Viime aikoina ollut huhua että Gardinierin perheen Saint Estèphen viinitila Château Phélan Ségur olisi myyty.

Nyt on asiaan saatu vahvistus, ja ostajana on belgialainen merenkulun suuri vaikuttaja Philip Van der Vyvere.

Veljekset Thierry, Stéphane ja Laurent Gardinier haluavat keskittyä enemmän loistohotelli-bisneksiin. Ja mm Taillevent Paris, Le Domaine Les Crayères sekä Le Comptoir du Caviar hyötyvät tästä päätöksestä.

Jotkut kanssani mukana matkanneet muistanevat hyvin meidän erityisen pitkän lounaan Thierry Gardinierin kanssa parisen vuotta sitten. Olemme käyneet muutaman kerran myös heidän 110 Les Taillevent viinillisessä Pariisin ravintolassa.

* * * * *

Lääkärit varoittavat “prosecco hymystä”

London Centre for Cosmetic Dentistryn Dr Mervyn Druian toteaa että varsinkin naiset ovat riskiryhmää. Kuohuviinien, tässä tapauksessa Proseccon hiilihappo, sokeri ja alkoholi yhdessä ovat riski hammasrivistöllemme.

Muutama lasi ei haittaa silloin tällöin laisinkaan, mutta kun tavaksi tulee nauttia kuplivaa myös ruokailun yhteydessä ja sellaisenaan, niin...

Lasillisessa proseccoa on teelusikallinen sokeria, tämä happojen kanssa, voi johtaa hampaiden ja ikenien ongelmiin. Hammaskiille joutuu myös koville ja juomisen jälkeen välitöntä harjaamista tulisi välttää.

Brut Prosecco sisältää 12 g saakka sokeria litraa kohden, Extra Dry 12-17 g/l. Nämä kaksi tyylisuuntaa edustaa noin 98 % koko DOC Prosecco tuotannosta.

67 Pall Mall – London Private Members´Club

67 Pall Mall on varmaan tullut tutuksi useille ystävilleni, jotka olette kuulleet paikasta. Ja moni on ollut kanssani paikanpäälläkin, olenhan ollut toiminnassa mukana klubin perustamisesta alkaen.

Viime viikkoina klubi on ollut Brittein saarten ja Yhdysvaltojen lehtien palstoilla enemmän kuin kerran ja yksi syy siihen on huikea viinilista. Klubilaisilla on siis mahdollisuus kellaroida omia viinejään entisissä pankkiholveissa, mutta toistakymmentä sommelieriä pitää hyvää huolta myös huikeasta viinilistasta. Uudistuksen myötä päivittäin voi siellä käydessään valita viinilasillisen tai pullon reilulta 5000 viinin listalta.

Viimeisimmässä listan uudistuksessa mukaan on tullut biodynaamisia, orgaanisia sekä natural viinejä. Tämä on selkeästi saarivaltakunnan laajin viinilista ja varmaankin yksi suurimmista myös maailmassa.

Ravintoloista laajimmat listat löytyvät The Vineyard ja The Greenhouse ravintoloista, 2,500 - 3,600 viiniä – tässä järjestyksessä.

Mutta kun listalla on 5 000 viiniä, kauanko menee sen tutkimiseen. Ja montako lasillista siinä ohessa. No klubilla on mukavat nahkasohvat, joissa voi rentoutua.

Ja mitä vielä, joulukuun alusta alkaen 67 Pall Mall klubin jäsenille ja heidän vierailleen on tarjolla 800 eri viiniä laseittain !!! Tämä on tuplasti sen verran kuin missään muussa viinillisessä paikassa. Halvin lasillinen maksaa 7 puntaa ja kallein 667 puntaa.

Erikoisemmista viineistä – laseittain löytyy Cheval Blanc ´61 ja voidaan toki avata myös ´59. Coravin on salainen "aseemme".

Lontoossa tuntuu riittävän viinistä nauttivia – sillä 67 Pall Mall avattiin pari vuotta sitten ja klubia laajennetaan parhaillaan. Rempan jälkeen tilat ovat tuplaantuneet alkuperäisestä. Lontoossa  avataan pian kaksi uutta “Super Klubia”. Robin Birleyn Oswald´s sekä huikea Yevgeny Chichvarkinin 85 Piccadilly.

Ja vielä yksi avataan edellisten lisäksi ennen vuodenvaihdetta.

Ten Trinity Square Private Club, on kolmen kimppa Four Seasons, Château Latour sekä thaimaalainen Chanchai Ruayrungruang. Thaimaan herra on yksi maailman suurimmista Bordeaux-keräilijöistä mutta erityisesti ihastunut Latour viineihin.

Laajennuksen jälkeen 67 Pall Mall klubin jäseniä on 2800 ja klubin istumakapasiteetti on 375. Siis viranomaisten mukaan.

Syksyn aikana työntekijöiden määrä nousee 135 ammattilaiseen, josta sommelierien määrä tulee olemaan 16. Klubimme Master Sommelier on huikea persoona - Ronan Sayburn ja Head Sommelier Terry Kandylis. Viinillistä apua saa paikalla ranskan, saksan, italia, espanjan, portugalin, kiinan, ruotsin, tanskan, venäjän, ja jopa suomenkielellä. Taisin unohtaa tusinan verran eri kieliä.

Viinimaailman kuulumisia 7.2017

Kiinan viisi kalleinta viiniä

Château Rongzi Yellow Label Cabernet Sauvignon

Viinitarhat sijaitsevat Xianging läänissä Shanxin provinssissa luoteis Kiinassa. Alueella on paljon hiilikaivoksia ja tilan perusti vuonna 2007 herra Zhang Wenquan. Hän teki arvatenkin tarvittavat pääomat kaivostoiminnalla. Chateau Pétruksen viinintekijä Jean-Claude Berrouet on toiminut konsulttina.  Tilan kallein viini Yellow Label maksaa 480 € pullolta.

Château Loulan Cabernet Sauvignon Limited Edition

Tämä viini on tuotettu Turpan laaksossa Xinjiangin provissinssa lounais Kiinassa. Tuotetaan yli 30 vuotiaiden pensaiden rypäleistä. Hinta 380 €.

Château Hansen Cabernet Gernischt

Château Hansen sijaitsee sisä-Mongolian alueella pohjois Kiinassa, Gobin autiomaan länsilaidalla ja on alueen suurin tuottaja. Organinen viljely ja viinintekijäksi on palkattu Loiren laaksosta Bruno Paumard. Tämä paikallisen lajikkeen viini maksaa reilut 300 €.

Xiangdu Les Champs D’Or Classical Reserve

Xiangdu Winery sijaitsee tunnetulla viinialueella Yanqissa Xinjiangin provinssissa. Tuotantoa vuodesta 2002 ja tuottavat lähinnä burgundilais-tyylistä viiniä. Alueen johtava orgaanisten viinien tuottaja. Kallein viini 270 €.

Changyu AFIP No. 1

Kiinan vanhin viinintuottaja Changyu on suuri pöytäviinien tuottaja, mutta heiltä myös Kiinan kallein viini – 4300 € - per pullo. Ehken tässä maksaa pakettikin. Tuotantomäärä 5000 pulloa. Jokaiseen pulloon kaiverrettu 18K kullalla numero ”1”. ja koristeena vielä 28 Swarowskin ”timanttia”.

***

Ranskalainen Etienne de Montille

aikoo rakentaa viinikellarin Japaniin, Hokkaidon saarelle ja ryhtyä tuottamaan siellä viileän ilmanalan Pinot Noir ja Chardonnay lajikkeiden viinejä.

De Montillen ensimmäiset hankinnat käsittävät vajaan viiden hehtaarin alan, jonka hän aikoo nostaa lähivuosina 10-15 hehtaariin.

Japani on hänen mielestään hyvin otollinen paikka, sillä alue on sopiva laadukkaan Pinot Noir -viinin tuottamiseen ja Japanissa on voimakkaat kotimarkkinat.

Hokkaidon pohjoisosissa on mm Yoichin ja Yamazakin viinitilat, mutta ranskalaisen mielestä siellä on liikaa lunta talvisin, joten hänen mielestään saaren eteläosa on huomattavasti parempi alue.

***

Barclays´n veljekset päättivät sulkea Sark Vineyardsin

Sir David ja Frederick Barclay, jotka omistavat mm Daily Telegraph -lehden sekä Ritz hotellin Lontoossa, perustivat Sark Vineyardin vuonna 2010. Normandian edustalla olevalle Sark-saarelle. Tämä saari on myös tunnettu siitä että siellä ei ole autoja laisinkaan.

Veljekset sijoittivat miljoonia tähän 60 hehtaarin tilaan vuonna 2010. Viljeltyihin rypäleisiin kuuluivat Pinot Gris, Chardonnay, Pinot Noir, Sauvignon, Gamay, Muller-Thurgau ja Albarino lajikkeita. Viinituotanto oli annettu bordeauxilaisen Alain Raynaudin käsiin alusta alkaen.

Sulkemisen syyksi on ilmoitettu kiristynyt alkoholiverotus. Saaren viranomaiset puolestaan ovat kertoneet ettei verotus ole mihinkään muuttunut, mutta alkoholin tuotannon lisenssimaksu on pitänyt nostaa, samoin kuin omaisuusveroa.

Tilan ilmoituksen mukaan vielä 28 000 pulloa kuohuviiniä tulee myyntiin joulukuussa 2019.

Tilan sulkemisen myötä tilan 25 työntekijää joutuvat kortistoon.

Muutama sana tästä Sark´n saaresta: Pinta-alaltaan vajaa 330 hehtaaria, josta edellä mainitut herrat omistavat noin 100 ha.  Saaren asukasluku on 600, ja asukkaat maksavat kiinteän vuotuisen veron

Lue lisää: Viinimaailman kuulumisia 7.2017