Blogiartikkelit

Viinin viat

Mitkä ovatkaan viinin pääasialliset viat. Ja miten ne tunnistaa.

Jotkut löytävät viinissä olevan vian ja haitan helpostikin, jotkut eivät – mutta aistia tai taitoa toki voi harjaannuttaa.

Jälkikäyminen

Haihtuvien happojen olon viinissä voi havaita jos tunnistaa kynsilakan tai viinietikan tuoksun.

Yleensä esiintyy kun rikkidioksidia on käytetty minimaalisesti tai jos viiniin on jäänyt jäännössokeria, joka alkaa uudelleen käymään.

Vian huomaa etenkin, jos viini ei ole kirkasta tai se on aavistuksen pirskahtelevaa vaikka ei pitäisi olla. Viinissä ei juurikaan ole hedelmäisyyttä ja hiivaisuus tulee läpi. Mikäli kyseessä on etikkahappobakteeri tai haihtuvat hapot niin tuoksussa on selvästi etikkaa tai etyyliasetaattia (kynsilakkaa).

Liiallinen lämpö

Auringonvalo ja lämpö saattaa olla hyvä meidän A-vitamiinia ajatellen, mutta vaarallinen viinille.

Erityisesti kun lämpö nousee yli 26 asteen tietyt proteiinit alkavat saostua ja saavat aikaan viinin rakenteen muuttumista ja siis pilaantumista.

Väri saattaa olla samea, äärimmäisissä tapauksissa korkki on tullut hieman ulos pullosta tai korkki on vioittunut. Viini maistuu aavistuksen palaneelta.

Hapettuminen

Ikääntyessään tai kuivaessaan korkin laatu heikkenee ja happea pääsee pulloon.

Valkoviinin väri muuttuu tummemmaksi, keltaisemmaksi tai joskus jopa rusehtavaksi. Punaviinin väri muuttuu ruskean ja tiilen sävyihin. Maussa saattaa esiintyä sherryn tai pähkinän sävyjä.

Korkkivika

Lue lisää: Viinin viat

Viinimaailman kuulumisia 3.2017

Michelin tähtiä Ranskan huippuviinitilallisille

Bordeauxin isot nimet Château Haut-Brion, Cheval Blanc, Château Angélus ja Château Pavie pääsivät kilistelemään kun uusia tähtiä jaettiin hiljattain.

Château Haut-Brion tilan omistajan ravintola Le Clarence Pariisissa sai kaksi tähteä – vain kaksi vuotta avajaisten jälkeen.

Ravintola Le 1947, Courchevelissä sai kolme tähteä. Tämä on Cheval Blanc´n omistama ja pääkokkina toimii Yannick Alléno.

Château Angélus´n Stéphanie de Boüard-Rivoal juhli ensimmäistä tähteään Logis de la Cadène -ravintolassa joka sijaitsee St-Emilionissa. Keittiöstä vastaa nuori 29-vuotias Alexandre Baumard.

Château Pavie´n Hostellerie de la Plaisance sai toisen tähtensä. Tilan ja ravintolan omistaja, pariisilainen miljonääri Gérard Perse on ostanut vaimonsa Chantalin kanssa St-Emilionin ikonin – eli maailmankuulun vuonna 1987 avatun viinibaari-bistro L´Envers de Décor´n.

Bernard Magrez’n La Grande Maison de Bernard Magrez piti molemmat tähdet vaikka Joël Robuchon lähti pois ja kun tilalle tuli Pierre Gagnaire.

Gordon Ramsay’n luotsaama Le Pressoir d’Argent Bordeauxin Grand Hotellissa sai toisen tähden.

Tämän hotellin kattoterassilla varmaan mukaani lähtevä ryhmä nauttii lasillisen tai toisenkin kesäkuun Vinexpo messujen aikaan.

*****

Haluatko viinitilan Portugalista

Englantilainen laulaja Sir Cliff Richard (76) on myymässä viinitilaansa Albufeirassa.

Quinta do Miradouro tila ja Adega do Cantor viinikellari, jossa 1990-luvulta alkaen on tuotettu noin 50 000 laatikollista (n 600 000 pulloa) Vida Nova merkillä punaista, rosé- ja kuohuviiniä. Viljelypinta-ala on 24 hehtaaria.

Upea tila jossa mainiot näkymät viljelyksille ja rannikolla käsittää 11 makuuhuonetta, näyttävän puutarha, uima-allasalueen, tenniskentän ja paljon muuta. Alunperin Sir Cliff halusi tilastaan 9,5 miljoonaa euroa mutta on nyt laskenut hinnan 6,5 miljoonaan.

*****

Junalla Kiinaan

Ranskan pääministeri Bernard Cazeneuve oli vastassa kun ensimmäinen “Viinijuna” saapui Wuhaniin, Hubein pääkaupunkiin.

Junamatka Lyonista Wuhaniin

Lue lisää: Viinimaailman kuulumisia 3.2017

Viinimaailman kuulumisia 2.2017

Hong Kongin InterContinental Hotellin Spoon Ravintola jota Alain Ducasse on johtanut sulki ovensa tammikuussa 2017 ja tilalle avataan helmikuun puolessa välissä samaisen huippukokin johdolla seafood ravintola Rech.

Alsacelainen Adrien Rech avasi ruokakaupan Pariisissa vuonna 1925, joka sittemmin muuttui osteri ja äyriäisravintolaksi. Vuonna 2007 Alain Ducasse otti siellä langat käsiinsä.Vuonna 2003 avattu Hong Kongin Michelin-tähti paikka Spoon tarjoili viimeisen dinnerin tammikuun 1. päivänä.

Rech on ensimmäinen Ranskan ulkopuolella samaa nimeä kantava ravintola ja keittiömestarina toimii Stéphane Gortina, joka on työskennellyt Ducassen kanssa jo yli 11 vuotta.

* * * * *

Singaporen Changi lentokentän DFS-alkoholikaupan uudet ideat

Maahan tultaessahan on aina tietyt verovapaan tuonnin rajat. Nyt Singaporessa on otettu mielenkiintoinen uusi alkoholituotteiden myynti.

Hyvä idea etenkin joulun alla.

Tarjoushinnoin myydään 25 eri alkoholituotetta veroineen ! Eli kun verot sisältyy hintaan ei ole mitään rajoitteita. Onnekkaiden tuottajien joukossa on mm Ferrarin Proseccot, Bottegan kupliva rosé, Bordeauxin Haut-Bonneau, Ferran, Italian Frescobaldi, Kalifornian Craggy Range ja Etelä-Afrikan Nederburg.

Ja mikä parasta, jos on valmis ostamaan 300 Singaporen taalan edestä eli reilun 200 euron – niin DFS toimittaa kaikki viinit ja viinat kotiovelle.

Koskahan pääsemme samaan Helsinki-Vantaalla ja Pirkkalan kentällä ?

* * * * *

D Trumpin kruunajaiset

Yhdysvaltain tulevalla presidentillä on haastetta saada huippuesiintyjiä tulevaan virkaanastujaisjuhlaansa.

Trumpin kutsuun on kieltävästi vastannut tähän mennessä ainakin Elton John sekä Andrea Bocelli.

Mutta alkoholikauppias Xie Xiaosu, US North Alcohol Company (美国北方酒业公司) yrityksen toimari on jo saanut, ainakin oman puheensa mukaan kutsun toimittaa virvokkeita tuleviin kemuihin.

* * * * *

Kiinan Kukon vuosi

Hyvä muistaa että nyt vietettävä Apinan vuosi muuttuu seuraavaksi kiinalaisen kalenterin mukaan Kukon vuodeksi.

Deau Cognac on ensimmäisiä jotka iskevät tähän saumaan ja lanseeraavat erityisen XO konjakin juhlistaakseen uutta vuotta.

Tässä juhlajuomassa on sekoitus Petite Champagne ja Fin Bois konjakkia jotka on kypsytetty 350 litran Limousin tammitynnyreissä 15-20 vuotta.

Kiinalaisten uuden vuoden toivotusten myötä konjakista löytyy tammea, litshiä, jasmiinia, orvokkia, kuivaa luumua, kaakaota, kahvia, mahonkia ja nahkaa. Melkoinen pakkaus. Tulee hieman viinipiru Arto Koskelon kuvaus jostain oluesta jota kuuntelin joltain radioasemalta ollessani liikenteessä.

Pulloja on myynnissä 12 000 kipaletta ja hinnaksi on määritelty reilusti noin 250 € putelli.

Kiinalainen uusi vuosi alkaa siis tammikuun 28.

* * * * *

Kalifornian viinikauppiaat iskevät jälleen

Tällä kerralla linnatuomion sai herra John Fox, jonka fine wine kauppa Premier Cru meni nurin hiljattain.

Kuusi ja puolivuotta ”ponzi” -kaupoista. Eli uutta bisnestä rahoitetaan uusilla sisääntulijoilla eikä vanhojen tilausia oikeastaan ole edes tarkoitus hoitaa.

Hän sii 66-vuotias hemmo, aivan kuten eräs Kevorkian, josta kirjoitin aikaisemmin, katuu tekojaan ja haluaa maksaa kaiken takaisin kun vapautuu linnasta.

Foxin kohdalla noin 9000 asiakkaan 45 miljoonaa on hukassa. Viinejä ei ole koskaan näkynyt tilaamisen jälkeen....

Kaveri itse ajeli Ferrarilla, Corvettella ja Maseratilla. Konkurssiin mennessä firmalla oli yli 70 miljoonaa velkoja.

Jos kaveri käyttäytyy hyvin niin hän saa 54 päivää per vuosi anteeksi ja näinollen pääsee vapaaksi jo 2021.

Maksamaan velat vai jatkamaan...

* * * * *

Syötkö SINÄ Lontoon huippuravintoloissa ?

Nyt on sielläkin alkanut verottajan tsekkaus. Joku ehken on kuullut nimen – Michel Roux Jr.

Huippukokki Lontoosta ja vähän muualtakin. Hänen johtamansa Le Gavroche ravintola Lontoon Mayfairissa on jäänyt kiinni työntekijöiden palkkojen ryssimisestä. Guardian lehti on kirjoittanut tiukasti asiasta ja kertoo että staffi on ollut duunissa noin 6-7 euron tuntipalkalla ja tehnyt 65-70 tuntisia viikkoja.

No tuo Michelin tähti

Lue lisää: Viinimaailman kuulumisia 2.2017

Viinimaailman kuulumisia 1.2017

Georgian viinivienti Kiinaan huippulukemissa

Viime vuonna Georgian viinivienti kasvoi huikeasti 128 % ja oli kaikkiaan lähes 4,9 miljoonaa pulloa. Kiina nousi näin kolmanneksi suurimmaksi asiakkaaksi Venäjän (25 miljoonaa pulloa) ja Ukrainan (5,2 miljoonaa pulloa) jälkeen.

Tosin merkittävää on sekin että Georgian viinintuottajat ja vientiorganisaatio on satsannut vuoden aikana 500 000 USD markkinointiin Kiinassa.

Tästä innostuneena maat ovat sopineet verojen poistamisesta vuoden 2017 toisella puoliskolla. Eli nykyinen 48,5 % alkoholivero pudotetaan nollaan.

Harmillista että meillä Suomessa saatavilla olevat Georgian viinit eivät ole maan parhaimmistoa. Odotankin päivää jolloin erinomaista Saperavia tai luostarimunkkien tuottamaa kvevri-viiniä olisi saatavilla täälläkin.

Georgian viinien kokonaisvienti viime vuonna oli lähes 50 miljoonaa pulloa ja arvoltaan noin 110 miljoonaa USD.

*****

Melko tarkkaan $ 550 miljoonan arvosta Kurniawanin feikkiviiniä

Lue lisää: Viinimaailman kuulumisia 1.2017

Viinimaailman kuulumisia 14.2016

Satoja tyhjiä huippuviinien pulloja ja tuhansia puulaatikoita myytiin huutokaupassa Kaliforniassa menneellä viikolla (3.12.).

Premier Cru viinikaupan selvitystilahuutokaupassa myytiin noin 2500 tyhjää puulaatikkoa ja yli 200 tyhjää arvoviinin pulloa, mm 1872 Lafite ja 1865 Latour.

Vuokraisännän järjestämässä huutokaupassa meni samalla mm trukki, kalusteet, toimiston koneet sekä mm Protee Golf 2.0 simulaattori.

Vaikka paikallisviranomaiset yrittivät estää ko huutokaupan siinä ei onnistuttu. Näin olisi haluttu estää tyhjien pullojen ja laatikoiden joutumista ns tiettyihin käsiin. Nyt uskotaan ettei mene aikaakaan kun pullot ja laatikot on täynnä feikkejä.

Jos jotain positiivista, niin kaikkien huutajien oli oltava läsnä, eli netti, puhelin ym huutoja ei hyväksytty.

Premier Cru yrityksen toiminta loppui aikaisemmin tänä vuonna ja mm FBI tutkii omistaja John Foxin bisneksiä. Velkoja tälle firmalle oli kertynyt reilut 70 miljoonaa USD.

Herra Fox on parastaikaa ”boksissa” ja tuomiopäivä on 13.12.

* * * * *

Bulkkiviini bisnes on kohdannut globaalin materiaalin puutteen

Lue lisää: Viinimaailman kuulumisia 14.2016