Blogiartikkelit

Asiaa viinilasin ääreltä (25)

Syksy on ollut todella mielenkiintoista aikaa ja olenkin päässyt tutustumaan lukuisiin uusiin viinintuottajiin ja heidän tuotteisiinsa, joista tässä tarinaa muutamasta.

 

Wienin keisarillisen Schönbrunnin palatsin alueelle istutettiin viinipensaita jo vuonna 1753. Lukuisia kirjoituksia on tallessa Maria Teresan aikaisista juhlista joissa juotiin omaa viiniä, ja keisari Josef II itsekin kantoi sadonkorjuussa rypäleitä täynnä olevia koreja.

Keisari Franz Joseph ei ollut lainkaan asiasta kiinnostunut ja hänen aikanaan vuonna 1881 kaikki viinipensaat revittiin irti ja tilalle laitettiin appelsiinipuita.

 

Vuonna 2009 paikalliset nuoret viinintekijät palauttivat tämä osan palatsin alueesta viinipensaille, ja sinne onkin nyt istutettu noin 500 pensasta jotka tuottivat tänä vuonna kolmannen satonsa.

 

Vuosikertaa 2013 tuotettiin kaikkiaan 530 pullollista ja nämä viinit hyväntekeväisyyshuutokaupattiin lokakuussa. Näin saatava tuotto menee SOS lastenkylän tukemiseen.

 

Huutokaupan ainoan magnum pullon (1,5 l) ja tuplamagnumin (3,0 l) Wiener Gemischter Satz DAC Liesenpfennig 2013 viiniä onnistuin saamaan omaan kaappiini Vinoteekkiin. Jossain hyvässä tilaisuudessa nämä toki nautitaan pienellä porukalla.

 

Ensimmäinen hyvä tilaisuushan osuu itseasiassa tammikuulle, kun Schönbrunnin linnanorkesteri esiintyy Tampere-talossa

Lue lisää: Asiaa viinilasin ääreltä (25)

Valkoinen tryffeli – maailman suurin – 1,89 kg !

Uskokaa vaan – tai sitten ette !

Näin kookas on maailman suurin tähän asti löydetty valkoinen tryffeli. Sieni löytyi Umbrian maakunnasta Italiasta viime viikolla ja huutokaupattiin New Yorkin Sotheby´n huutokauppahuoneella lauantai aamuna.

Sienen löytäneen Balestran perhe aikoo luovuttaa saadun summan hyväntekeväisyyteen. Ja he tukevat Citymeals-on-Wheels sekä the Children’s Glaucoma Foundation organisaatioita.

Tällä kerralla korkeimman huudon teki Taiwanin saarelta kotoisin oleva henkilö. Tryffeli lähti hänen mukaansa 61,250 US dollarin hinnalla.

Huomattavasti on suhdanteet muuttuneet, sillä vuonna 2010 oli edellisen kerran vastaava huutokauppa. Silloin kohteena oli tryffeli, jonka paino oli nipin napin alle kilon. Tästä huolimatta hongkongilainen ravintoloitsija huusi sienen silloin omakseen 417,200 USD hintaan. Hän järjesti yhden kunnon tryffeli illallisen ja sen tuotto meni hyväntekeväisyyteen.

Tämän vuoden onnellinen huutokaupan voittaja on kuulemma viini- ja ruokaharrastaja ja nautiskelija joka tuli samalla matkalla ostamaan myös viinejä. Viinihuutokauppa alkoi välittömästi kun sienestä päästiin eroon.

Tarina ei kerro oliko taiwanilaishenkilö varautunut maksamaan suhteessa samanlaisia summia kuin kolleegansa 2010. Mikäli näin niin lauantaina hänelle jäi mukava summa ylimääräistä myös viinien ostamiseen.

Viinimaailman kuulumisia 11.2014

Burgundyssä vuosittain järjestettävä Hospices de Beaune hyväntekeväisyysviinihuutokauppa ylitti 8,8 miljoonan € myynnin viime viikonloppuna. Myynninkasvu huikeat 28 % viime vuoteen verrattuna.

 

Huutokaupassa myytiin 534 tammitynnyrillistä 47 erilaista viiniä.

 

Itse huusin samaisessa huutokaupassa 1990-luvulla muutamaan otteeseen useampiakin tynnyreitä silloisen kotimaani Thaimaan markkinoille.

 

Ideana on siis että huudettavana on tynnyrit ja sillon kun asiakas haluaa ne pullotetaan ja laputetaan sovituilla etiketeillä. Minulla oli aikoinaan tunnusmerkkinä viinitilan omien etikettien ohella pullon kaulassa ”Par sélection Timo Jokinen”.

 

Tänä vuonna tynnyreiden keskihinnaksi tuli 13,750 € ja kun siitä saadaan keskimäärin 288 pullotettua viiniä niin jokainen voi laskea pullon hankintahinnan.

 

Vuosikymmeniä tämä huutokauppa on ollut suunnanantaja Burgundin viinikaupan parissa työskenteleville, joskin on tahoja jotka sanovat ettei pidä paikkansa kun on kyse hyväntekeväisyydestä.

 

Täältä saatavilla euroilla tänä vuonna tuetaan mm Toutes à l´Ecole järjestöä joka rahoittaa tyttöjen koulunkäyntiä Kambodzassa sekä Imagine Foundation organisaatiota joka tutkii perinnöllisiä sairauksia. Toki osa menee myös Hospices de Beaunen, jo 1400-luvulla perustetun organisaation ylläpitoon. Jälkimmäisen perustaja oli Burgundyn herttuan kansleri, Nicolas Rolin.

 

Sotheby´n viiniosaston pomo Jamie Ritchie oli varsin ilahtunut italialaisten viinien menestyksestä huutokaupassa, joka järjestettiin New Yorkissa.

 

Gajan, Giacosan ja Conternon piemontelaiset ovat kirineet huutokauppiaiden mielestä bordeauxilaisten kantaan. Tottahan se että New York on nimenomaan italialaisten kohde.

 

Giancarlo Stanton

Kuka helkkari kaveri on ?

 

Ainakin on varaa nauttia 20 000 taalan samppanjaa – methusalem pullo (6 litraa) Moët & Chandon Nectar Impérial Rosé Leopard Luxury Edition - avattiin Delano Hotellissa Miamissa maanantaina.

 

No ei kaveri sitä itse maksanut vaan paikallinen bilettäjätyttö joka tuntee nimen Julz.

 

Näitä pulloja on tuotettu 60 kpl.

 

Mutta siis kuka tämä herra Stanton oikein on ?

 

Baseball pelaaja joka kirjoitti samaisena päivänä amerikan urheiluhistorian suurimman taalasopimuksen. Summa 325 USAn miljoonaa.

 

Kyllä siinä kelpaa sampanjaa nautiskella vaikka joutuisi maksamaan!

Angelo Gaja, Michel Rolland ja minä Sofiassa

Viime viikonlopun Bulgarian matkaani sisältyi myös pari oikein mukavaa ”vanhojen” tuttujeni ylläri tapaamista.

Perjantaina illastimme Angelo Gajan kanssa Pure Cult Gourmet ravintolassa Boyanan hienostokaupunginosassa ja maistelimme Mavrud-lajikkeesta tehtyjä viinejä. Yhdessä totesimme että nämä viinit ovat erinomaisia myös 5-10 vuoden ikäisinä. Mitenkähän vielä vanhempana. Olihan pöydässä toki myös muutamia italialaisia punaviinejä eräältä tuottajalta.

Puhuimme myös siitä että samaan aikaan Angelon tytär Gaia oli Helsingissä pitämässä perheen viinitilojen ja loistavien viinien esittelyä. Toki mieluummin olisin ollut Helsingissä, mutta totesin isälle että olen helmikuussa Toskanassa ja dinnerillä tyttären Gaian kutsumana Pieve Santa Restituta –tilalla.

Angelo kertoi uusista tuulista tiloillaan Italiassa. Ja selvitti myös miten mehiläispesien viinitarhalle tuonnin jälkeen on tuholaiset vähentyneet. Hänellä on erityisen mielenkiintoisia projekteja erilaisten luonnonmukaisten viljely- ja viinintekotapojen suhteen. Näistä varmaan kuulemme lähivuosina lisää. Oli varsin mukava todeta että tämä Piemonten viiniguru kysyi melkein ensimmäisenä vaimoni Panneen kuulumisia - olihan heidän Bordeaux tapaamisesta jo toista vuotta.

Lauantaina illastin maailman tunnetuimman ”lentävän viinintekijä” Michel Rollandin kanssa Tavan-ravintolassa. Michel on vuosikymmeniä tehnyt viininvalmistukseen liittyvää konsultointia ja hänellä on kymmeniä ellei jopa yli sata viinitilaa maailmalla, joiden tuotantoon hän ottaa osaa. Tiloja löytyy Ranskan ohella niin Latinalaisessa-Amerikassa, Etelä-Afrikassa, Aasiassa kuin myös Bulgariassa.

Hyvä muistaa että hänellä on myöskin lukuisia omia viinitiloja ja kuten kirjoitin hiljattain veljentytär Virginie avasi viinitukun New Yorkissa ja sedän mukaan hommat lähtenyt ihan kivasti käyntiin. Miksipä ei!

Rollandin tiimiin kuuluu parikymmentä alan super-ammattilaista. Ja tietenkin kaunis siippansa Dany on mukana projekteissa.

Edellisen kerran aterioimme Monsieur Rollandin kanssa Bangkokissa, joten hänellä taitaa olla sielläkin maksavia asiakkaita ?

DiVino 2014 - Bulgaria

Viikonloppuna vietin aikaa Sofiassa, Bulgariassa. Matkani syy oli viinitilavierailut mutta erityisesti paikallisen viinilehti DiVinon viinitapahtuma.

Neljännen kerran järjestettävä ja maan suurin tapahtuma kerää parin päivän aikana reilut 5 000 viinifriikkiä maistelemaan oman maan parhaita viinejä. Sisäänpääsy on 7 euroa ja maistella voi kaikkea mitä on tarjolla.

Tällä kerralla paikalla oli kuusikymmentä viinitilaa ja kun kullakin saa olla maksimissaan 7 maisteltavaa tuotetta tiskissä niin kyllähän niitä riitti. Varsinaisen tapahtuman ulkopuolella oli sitten tarjolla väkeviä juomia sekä ruokamaistiaisia kuten juustoja, kinkkuja, makkaroita, hunajaa ja paljon muuta!

Itse keskityin lähes ainoastaan Bulgarian omiin rypälelajikkeisiin ja niistä tehtyihin viineihin.

Tykästyin kyllä hyvinkin. Maittavia viinejä paikallislajikkeista oli kuitenkin yllättävän vähän kokonaistarjontaan nähden. Enimmäkseen ns ranskalaislajikkeita (merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon, syrah) ja niiden sekoituksia.

Valkoisten lajikkeiden osalta pidin eniten hedelmäisistä dimyat ja red misket viineistä. Siis jälkimmäinen on toki tumma lajike, mutta siitä tehdään valkoviiniä.

Punaisista pääsin erityisesti Mavrud, Melnik ja Rubin lajikkeiden makuun, joskin myös Pamidista tehdään maukasta viiniä. Gamza lajikkeen viini kenties hieman liiankin tuhtia meikälle. Ruen lajikkeesta yksi tila tuottaa viiniä savisissa amphora-astioissa. Ja tämä oli mielestäni huikea viini. Vuodessa noin tuhat pulloa, joten ostin kaikki jäljellä olevat 2013 vuosikerran pullot.

Minulle tarjoutui myös mahdollisuus vierailla useammalla viinitilalla ystäväni Theodor Todorovin kanssa ja kilometrejäkin tuli siinä ohessa lähes tuhat. Mutta se kannatti sillä samalla huomasin että Bulgariaan pitää järjestää viini- ja ruokaihmisten matka. Uskomattomia, upeita kohteita, sydämellisiä ihmisiä, maukasta ruokaa ja erinomaisia viinejä. Ja vieläpä kun ajopelinä on tuhdeista tuhdein saksalainen edustusauto ja kuljettajana kaunis, nuori Natalie!

Tapaatte minut Bulgariassa viimeistään ensi vuoden marraskuussa – kun on seuraava DiVino tapahtuma !